Fatbikellä helppoa ja huoletonta etenemistä maastossa

Fatbike, tuttavallisemmin läskipyörä, on helppoa ja huoletonta maastopyörää etsivän polkupyöräilijän varma valinta.

Valikoimistamme löydät sähköfatbiket Tunturilta ja Helkamalta. Mikäli sähköpyörä ei ole sinun juttusi, voimme lämpimästi suositella pyörää jolla itsekin ajamme, Trek Farley! Fatbikellä eteneminen on ennen kaikkea mukavaa, sillä isot, jopa valtavat renkaat tuovat ajamiseen pehmeyttä, joustoa, kantavuutta ja pitoa. Luotettavilla komponenteilla varustettu laadukas läskipyörä on suhteellisen huoltovapaa maastopyörä, jonka säätäminen itselle mieluisaksi vaatii helpoimmillaan ainoastaan renkaiden ilmanpaineen säätämisen pyöräilijän painoon sopivaksi.

Verrattuna esimerkiksi täysjousitettuun maastopyörään, läskipyörä on hyvä kompromissi suorituskyvyn ja helppouden välillä. Sanottakoon kuitenkin, innokas aktiiviharrastaja oppii kyllä löytämään loputtomasti pientä säädettävää pyörästä kuin pyörästä.

Tunnista erot läskipyörien välillä

Nämä asiat erottavat fatbiket toisistaan:

  • Etu- ja takahaarukan mahdollistama rengaskoko
  • Paino, rungon materiaali
  • Rungon geometria
  • Komponentit

Etu- ja takahaarukan mahdollistama rengaskoko

Leveä rengas on fatbiken sielu. Rengaskoko on riippuvainen pyörän etu- ja takahaarukan mitoista. Useimmiten fatbiket varustetaan joko 26”- tai 27,5” renkain. Koska leveä ja tilava rengas on kokonaismitaltaan herkästi 29” renkaan kokoinen, voidaan useaan läskipyörään asentaa myös hieman harvinaisempi mutta sitäkin vauhdikkaampi 29+” rengas, eli yli 3” leveä 29” rengas.

Fatbiken paino

Paino vaikuttaa suoraan fatbiken käsiteltävyyteen. Halvemmissa läskipyörissä on usein tingitty komponenteista ja runkomateriaalista, mikä vaikuttaa suoraan painoon epäsuotuisasti. Markkinoilta löytyy teräs-, alumiini-, ja hiilikuiturunkoisia vaihtoehtoja. Painava fatbike saattaa olla raskas polkea maastossa. Raskasta pyörää voi olla hankala ajaa hitaissa tilanteissa ja siirreltäessä pyörää ajohetkien välillä. Laadukkaiden, ei-sähköisten fatbikejen paino pyörii usein 14 ja 16 kilon tietämillä.

Rungon geometria

Myös fatbikeissä, rungon mittasuhteet eli geometria ovat huomionarvoinen tekijä valintaa tehtäessä. Polkuajoon kannattaa valita läskipyörä, jonka mitat ja kulmat ovat suotuisat epätasaiseen ja mäkiseen maastoon. Usein tämä tarkoittaa loivempaa ohjainputken kulmaa, jyrkempää satulaputken kulmaa ja pidempää ulottuvuutta (“reach”). Usein läskipyörää nähdään ajettavan polkujen ulkopuolellakin. Mikäli ajohalusi ovat vähemmän maasto-orientoituneet, geometria voi olla “tiukempi”. Esimerkiksi myymämme Trek Farley -fatbike on timanttinen valinta maastopoluille kesällä ja talvella.

Yleiskuva Trek Farley -fatbikesta
Fatbiken geometrialla on vaikutusta pyörän ajettavuuteen erilaisilla alustoila

Komponentit

Suosittelemme fatbikejä, joiden voimansiirto noudattaa 1x -mallia. Tämä tarkoittaa että voimansiirrosta vastaa ainoastaan yksi, laajatoiminen takavaihtaja. Nykyaikaiset voimansiirrot mahdollistavat jopa 12-rattaisen rataspakan käytön, joka riittää maastokäyttöön kuskille, kuin kuskille. Vaikka vauhti kiinnostaakin, on myös syytä pysähtyä tarvittaessa tehokkaasti. Hydrauliset levyjarrut ovat varma valinta hidastamaan ja pysäyttämään pyörän.

Kuva voimansiirrosta
1x voimansiirto tekee läskipyörästä helposti kulkevan ja parantaa huoltovapautta

Läskipyöriä voidaan varustaa myös joustokeulalla. Myymistämme läskipyöristä Helkaman Fe12 ja Tunturi eMAX tulevat ilmajousikeulalla – muut myymämme läskipyörät voidaan varustella joustokeulalla jälkikäteen. Komponenttien perusteella ei yksistään kannata pyöräänsä valita, mutta on hyvä ottaa huomioon, että komponentit ovat halutessaan vaihdettavissa. Kiinnitä siis huomiota pyörän käyttämiin osastandardeihin.

Näin valitset sopivan fatbiken juuri itsellesi

Tutustu myymiimme läskipyöriin ja valmistajien kokosuosituksiin. Puntaroi käyttötarpeesi, budjettisi ja mielehalusi ja tee valinta.

Olemme polkupyörien asiantuntijoita. Mikäli olet epävarma millainen läskipyörä on juuri sinulle sopiva, kannattaa ottaa meihin yhteyttä – palvelemme mielellämme ja mikäli et pääse pyörääsi Lahdesta hakemaan, toimitamme pyöräsi sinulle.

 

Katso fatbike-valikoimamme täältä: Fatbiket

Soita